Ons nieuws
Achter de schermen bij Schiphol met KLM
Rotterdam, 07 december 2023
Een mistige dag in december.
Terwijl onze collega’s op kantoor hun handen vol hebben aan de gestrande reizigers, maken Marja en Jannet een wandeltour op hectisch Schiphol.
Onder leiding van KLM-vertegenwoordiger Frank en Tahlia (stewardess) nemen we een kijkje achter de schermen van de derde luchthaven van Europa.
Schiphol is vooral bekend als “1 roof concept”, oftewel elke gate is op loopafstand bereikbaar. Het aantal wandelminuten is keurig weergegeven op de informatieborden.
Na een introductie over de geschiedenis van Schiphol, van kleine militaire luchthaven naar de huidige organisatie waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat, passeren we de check-in balies.
Op onze weg naar het KLM crew center, komen we langs:
– het gezondheidscentrum met een Travelclinic met eerste hulp en apotheek.
– het Assistance Center : Bij een fysieke of mentale beperking van de reiziger kan er voor vertrek hulp worden aangevraagd voor op de luchthaven tot je in het vliegtuig zit. Denk hierbij aan mobiliteitshulp, maar ook een tolk kan worden ingezet.
– de Privium Club Lounge: lidmaatschap is verplicht en niet gebonden aan een maatschappij. Het lidmaatschap heeft allerlei voordelen zoals een snelle doorgang bij security, aparte lounge, altijd vooraan parkeren en check-in balie voor businessclass reizigers.
En zo komen we aan bij “Schiphol in het klein” van de KLM. Daar hebben ze voor de vertrekkende bemanning eigen incheck balies, briefing rooms voor de voorbereiding van de vlucht, shops, een eigen lounge en help desk voor meest uiteenlopende vragen.
Wij gaan door de security en lopen de Holland Boulevard op: Dit is de passage tussen vertrekhal 2 en 3 voor de intercontinentale reizigers.
Je kunt er uitgebreid winkelen, eten in 1 van de vele restaurants van fastfood tot culinair, even lekker een boekje lezen in een gemakkelijke stoel in de airport bibliotheek of je kunt een kijkje nemen in het Rijksmuseum, dat een deel van haar collectie op Schiphol tentoonstelt.
Ook kun je hier als reiziger langs de First aid voor de laatste vaccinatie of bezoek aan een arts. En vind je het meditation center, een rustige plek in alle hectiek op de luchthaven die toegankelijk is voor alle religies en ook een luisterend oor biedt voor mensen met vliegangst.
Ben je op reis met jonge kinderen, stap dan het Baby Care Center binnen. Een rustige omgeving met eigen wiegje/slaapkamertje en natuurlijk kun je ze hier ook verschonen.
Kinderen in de leeftijd van 5-14 jaar, die alleen reizen, worden opgevangen in de Junior Jet Lounge.
De volwassen reiziger, op doorreis of bij vroeg vertrek, kan een paar uurtjes slapen in een hotel, Mercure hotel of Yotelair hotel. Erg populair en vooral op tijd reserveren, is het advies. Dit alles op loopafstand van de gate.
Wanneer er door vertraging of geannuleerde vlucht een lange rij voor de transfer desk staat, kunt ook langs de self-service kiosk. Dit is een aanrader voor een snellere afhandeling.
Tenslotte nemen we de roltrap naar de KLM Non-Schengen Crown lounge, boven de vertrekhal.
Deze is alleen toegankelijk voor KLM reizigers (tegen betaling, m.u.v. businessclass).
In de lounge zijn de 104 KLM huisjes een echte eye-catcher, het relatiegeschenk van KLM aan haar businessclass reiziger en een echt verzamel object.
De lounge biedt veel ruimte en privacy, slaapcabines, douches en mogelijkheid om te werken en uiteraard een verscheidenheid aan eet-en drink mogelijkheden. Er is ook een (kleinere) Schengen Crown lounge. Deze ligt, uiteraard, in het Schengengebied op de 2e verdieping tegenover de D-pier.
U kunt een lounge bezoeken als u op dezelfde dag een door KLM uitgevoerde vlucht of een internationale door SkyTeam uitgevoerde vlucht heeft. Of u een toeslag moet betalen om toegang te krijgen tot de Crown Lounges hangt af van uw reisklasse en Flying Blue-deelnemersniveau.
We nemen afscheid van KLM bij het iconische kunstwerk, “het mannetje in de klok”.
Wij zijn weer een ervaring rijker en het is hoog tijd voor vertrek ✈